półfabrykaty na zimę
10.05.2023
marynowane śliwki czosnkowe na zimę bez sterylizacji
20 min
8 porcji
Polecam używać do tego przepisu małych i lekko niedojrzałych owoców. Marynowane śliwki z czosnkiem można gotować bez sterylizacji. Wystarczy metoda dwukrotnego nalewania. Aby przedmiot był przechowywany dłużej, dodaję ocet jabłkowy.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- czosnek - 100 g
- liść laurowy - 3 kawałki
- ziele angielskie - 4 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- ocet jabłkowy - 120 ml
- cukier - 300 g
- sól - 15 g
- woda - 2 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.
Umieść czosnek, przyprawy i śliwki w słoikach.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.
Wlej ocet, zdejmij z ognia i wlej do słoików.
Zwiń śliwki z czosnkiem, dobrze zawiń w gruby ręcznik i pozostaw na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy