marynowane śliwki czosnkowe na zimę bez sterylizacji

20 min
8 porcji
Marynowane śliwki z czosnkiem na zimę bez sterylizacji
dolphy_tv, stock.adobe.com
0

Polecam używać do tego przepisu małych i lekko niedojrzałych owoców. Marynowane śliwki z czosnkiem można gotować bez sterylizacji. Wystarczy metoda dwukrotnego nalewania. Aby przedmiot był przechowywany dłużej, dodaję ocet jabłkowy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki.

Umieść czosnek, przyprawy i śliwki w słoikach.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i odstawić na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i ponownie zagotuj.

Wlej ocet, zdejmij z ognia i wlej do słoików.

Zwiń śliwki z czosnkiem, dobrze zawiń w gruby ręcznik i pozostaw na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy