kawior z buraków na zimę przez maszynę do mięsa
Kiedyś miałem okazję spróbować kawioru z buraków. To stare dobre danie przywróciło wspomnienia z dzieciństwa: wcześniej mama często je gotowała. Postanowiłem przygotować tę niedrogą i bardzo smaczną przekąskę na zimę. Spieszę się, aby podzielić się z Tobą prostym przepisem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki i marchewki opłucz, obierz, pokrój losowo, a następnie przepuść osobno przez maszynę do mięsa. Pokrój pomidory na plasterki.
Smażyć drobno posiekaną cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor, dodać marchewki i plasterki pomidora, smażyć razem przez 5-10 minut.
Dodaj buraki, sól,cukier, przyprawy do smaku i ocet. Dusić pod przykryciem, aż buraki będą ugotowane (30-40 minut), od czasu do czasu mieszając. Kilka minut przed gotowaniem dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Umieść gorący kawior z buraków w sterylnych suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony kawior do przechowywania w chłodnym miejscu.