kawior z buraków na zimę przez maszynę do mięsa

1 godz. 30 min.
3 porcje
Kawior z buraków na zimę przez maszynkę do mięsa
Anzhela, stock.adobe.com
0

Kiedyś miałem okazję spróbować kawioru z buraków. To stare dobre danie przywróciło wspomnienia z dzieciństwa: wcześniej mama często je gotowała. Postanowiłem przygotować tę niedrogą i bardzo smaczną przekąskę na zimę. Spieszę się, aby podzielić się z Tobą prostym przepisem.

Składniki

  • Burak - 1 kg
  • pomidory - 0,5 kg
  • cebula - 0,3 kg
  • marchew - 0,5 kg
  • czosnek - 2 głowice
  • Olej roślinny - 300 ml
  • ocet (9%) – 100 ml
  • sól - do smaku
  • cukier - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Buraki i marchewki opłucz, obierz, pokrój losowo, a następnie przepuść osobno przez maszynę do mięsa. Pokrój pomidory na plasterki.

Smażyć drobno posiekaną cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor, dodać marchewki i plasterki pomidora, smażyć razem przez 5-10 minut.

Dodaj buraki, sól,cukier, przyprawy do smaku i ocet. Dusić pod przykryciem, aż buraki będą ugotowane (30-40 minut), od czasu do czasu mieszając. Kilka minut przed gotowaniem dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.

Umieść gorący kawior z buraków w sterylnych suchych słoikach, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony kawior do przechowywania w chłodnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy