Ten przepis nie wymaga ogromnych beczek. Kiszone ogórki można gotować w zwykłych szklanych słoikach. Okazują się równie smaczne i chrupiące. Aby zapobiec pleśni na pokrywkach, posmaruj ich wnętrze musztardą.
Składniki
- ogórki - 5 kg
- czosnek - 50 g
- bazylia - 20 g
- koperek - 20 g
- liście porzeczki - 5 sztuk
- liście dębu - 3 kawałki
- sól - 120 g
- woda - 4,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wodę z solą, gotuj przez 1 minutę i odłóż na bok, aby ostygła.
Ułóż bazylię, koperek, obrane ząbki czosnku, liście wiśni i dębu w słoikach.
Ułóż ogórki ciasno, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoiku.
Napełnij zimną solanką i pozostaw na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Następnie zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i przenieś do ciemnego pomieszczenia o temperaturze około 5-7 stopni Celsjusza.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy