kiszone ogórki w słoikach na zimę

20 min
18 porcji
Kiszone ogórki w słoikach na zimę
Natalya, stock.adobe.com
0

Ten przepis nie wymaga ogromnych beczek. Kiszone ogórki można gotować w zwykłych szklanych słoikach. Okazują się równie smaczne i chrupiące. Aby zapobiec pleśni na pokrywkach, posmaruj ich wnętrze musztardą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę z solą, gotuj przez 1 minutę i odłóż na bok, aby ostygła.

Ułóż bazylię, koperek, obrane ząbki czosnku, liście wiśni i dębu w słoikach.

Ułóż ogórki ciasno, uważając, aby pozostawić mniej pustych przestrzeni w słoiku.

Napełnij zimną solanką i pozostaw na 2-3 dni w ciepłym miejscu. Następnie zamknij słoiki nylonowymi pokrywkami i przenieś do ciemnego pomieszczenia o temperaturze około 5-7 stopni Celsjusza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy