Wiele osób nie lubi potraw z dyni, ponieważ mają specyficzny zapach. Specjalnie dla takich osób przepis na dżem dyniowy z imbirem i pomarańczą. Niesamowity cytrusowy aromat i słodko-kwaśny smak mile zaskakują!
Składniki
- Dynia (miazga) – 1 kg
- pomarańczowy (duży) – 4 kawałki
- cytryna - pół
- cukier - 1 kg
- imbir (świeży) – 100 g
- Badian - 3 gwiazdki
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oparz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.
Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę i umieść na patelni.
Dodaj wodę, połowę cukru i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Korzeń imbiru obrać i drobno posiekać.
Na patelni z dynią dodaj posiekany imbir, półfabrykat z pomarańczy, anyż i pozostały cukier. Gotuj wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu.
Złap anyż i wyrzuć. Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ułóż dżem w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.