dżem dyniowy z imbirem i pomarańczą

50 min
6 porcji
Dżem z dyni z imbirem i pomarańczą
Serenkonata, stock.adobe.com
0

Wiele osób nie lubi potraw z dyni, ponieważ mają specyficzny zapach. Specjalnie dla takich osób przepis na dżem dyniowy z imbirem i pomarańczą. Niesamowity cytrusowy aromat i słodko-kwaśny smak mile zaskakują!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oparz pomarańcze wrzącą wodą, obierz i przepuść przez maszynę do mięsa.

Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę i umieść na patelni.

Dodaj wodę, połowę cukru i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Korzeń imbiru obrać i drobno posiekać.

Na patelni z dynią dodaj posiekany imbir, półfabrykat z pomarańczy, anyż i pozostały cukier. Gotuj wszystko razem przez 10 minut na małym ogniu.

Złap anyż i wyrzuć. Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego.

Wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Ułóż dżem w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy