Jeśli naprawdę nie chcesz oderwać nóg od wiśni i usunąć kości, kompot na zimę można zwinąć w tej formie. Najważniejsze jest, aby bardzo dobrze umyć jagodę, ale nie będzie to trudne. A o pozostałych cechach procesu opowiem dalej.
Składniki
- wiśnia - 400 g
- cukier - 200 g
- sok z cytryny - 1 art.
- woda - 2.5-3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dokładnie umyj wiśnie i włóż do sterylnego słoika.
Zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut.
Odcedź tę wodę i ponownie zagotuj.
Przykryj wiśnie cukrem i wlej tę wodę. Pozostaw na kolejne 10 minut i ponownie osusz.
Ponownie zagotuj syrop, dodaj sok z cytryny, wlej wiśnie i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy