Wygodne jest dodawanie takich ogórków zimą do wszelkiego rodzaju sałatek lub używanie ich jako niezależnej przekąski. Ogórki są chrupiące, umiarkowanie ostre i bardzo smaczne. W naszej rodzinie "odlatują" w dwóch rachunkach! Przepis jest najprostszy, nie wymaga nadmiernej manipulacji.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- liść laurowy - 3 szt.
- nasiona gorczycy - 2 łyżeczka
- woda - 3 L
- ocet winny (6%) – 500 ml
- cukier - 400 g
- sól - 6 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wstępnie namocz ogórki w zimnej wodzie przez 2 godziny. Dzięki temu ogórki w puszkach będą bardziej chrupiące.
Następnie opłucz ogórki, usuń ogony, pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm.
Wlej wodę do garnka do gotowania, dodaj sól, cukier, liście laurowe i nasiona gorczycy. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
Wprowadź ocet i ponownie zagotuj marynatę.
We wrzącej marynacie umieść pokrojone ogórki. Mieszając, poczekaj, aż ogórki zmienią kolor, a następnie natychmiast włóż je do sterylnych słoików.
Napełnij słoiki z ogórkami do góry wrzącą marynatą, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzony przedmiot do przechowywania w chłodne, ciemne miejsce.