Pikantne marynowane masło to elegancka przekąska i dekoracja każdego świątecznego stołu. Podawaj grzyby na stole z krążkami cebuli, ziołami i pachnącym olejem roślinnym. Dzielę się prostym, sprawdzonym przepisem.
Składniki
- Maślanka - 2 kg
- woda - 1 L
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 6 szt.
- Goździk - 3 szt.
- ocet (9%) – 120 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 4 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj Grzyby, oczyść z piasku i gruzu leśnego, spłucz pod bieżącą wodą. Gotuj masło w lekko osolonej wodzie przez 20 minut, usuwając pianę, a następnie włóż do durszlaka, wlej bulion.
Do marynaty zagotuj ilość wody wskazaną w przepisie, dodaj sól, cukier, goździki i ziarna pieprzu.
We wrzącej marynacie umieść ugotowane grzyby i gotuj wszystko razem przez 30 minut na małym ogniu.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet.
Na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików umieść obrany czosnek i liść laurowy. Napełnij słoiki gorącymi grzybami z marynatą do góry.
Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone grzyby przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.