Przepyszna przyprawa zmieni Twoje danie w kulinarne arcydzieło. Podawaj sos gruszkowy do mięsa i przygotuj się na komplementy. Powinien być gotowany z dojrzałych i miękkich owoców. Moim zdaniem najlepsza jest odmiana Santa Maria.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- czosnek - 50 g
- ocet jabłkowy - 2 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój gruszki na ćwiartki i obierz nasiona.
Ułóż owoce na wyłożonej blasze do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i piecz przez 20 minut w 200 stopniach.
Zmiel gruszki i obrany czosnek w blenderze.
Dodaj przyprawy, sól, pozostały olej i gotuj przez 20 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i wyłącz ogrzewanie.
Rozłóż gorący sos w słoikach, zwiń i zawiń w koc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy