Czy kiedykolwiek robiłeś placki ziemniaczane z nadzieniem? A z nadzieniem mięsnym? Dzisiaj powiem Ci, jak je odpowiednio ugotować, aby nic się nie rozpadło, a wszystko zostało całkowicie upieczone na zewnątrz i wewnątrz. Okazuje się, że jest o wiele bardziej interesujący niż klasyczny przepis!
Składniki
- ziemniaki - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- mąka - 2 art.
- śmietana - 2 art.
- mięso mielone - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i zetrzyj na drobnej tarce. Spuść nadmiar płynu i przetrzyj tam jedną cebulę.
Dodaj jajko, śmietanę, mąkę i przyprawy i wszystko wymieszaj.
Zetrzyj drugą cebulę i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj tam łyżkę wody i dopraw.
Rozgrzej patelnię olejem i rozłóż porcję masy ziemniaczanej. Połóż na nim porcję mięsa mielonego i ponownie porcję ziemniaków.
Smaż placki ziemniaczane na złoty kolor, odwróć i usmaż z drugiej strony.
Gotuj je w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.