dżem gruszkowy przez maszynę do mięsa

1 godz. 10 min.
10 porcji
Dżem gruszkowy przez maszynę do mięsa
Pixel-Shot, stock.adobe.com
0

Co roku gotuję dżem gruszkowy przez maszynę do mięsa. Dzięki gęstej konsystencji jest wygodny w użyciu do nadziewania ciast i bułek. Zaleca się gotowanie w szerokim rondlu z grubym dnem, a jeszcze lepiej w miedzianej misce.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój gruszki na ćwiartki, usuń rdzeń z nasionami.

Przełóż owoce przez maszynę do mięsa.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem i pozostaw na 1 godzinę.

Gotuj na małym ogniu przez 40-50 minut, od czasu do czasu mieszając.

Ułóż dżem gruszkowy w wysterylizowanych słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy