Zapiekanka z twarogu z żurawiną i mąką orkiszową jest zdrowsza niż wersja klasyczna. Mąkę orkiszową można zastąpić pełnoziarnistą. Lepiej jest używać suszonej żurawiny, wtedy masa twarogowa jest dobrze upieczona.
Składniki
- twaróg - 300 g
- żurawina (Jerky) – 60 g
- brązowy cukier - 2 art.
- mąka (polbowa) – 3 art.
- mleko - 50 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony cynamon - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do miski wsyp ziarnisty twaróg, dodaj cukier, żurawinę i pół mąki.
Wlej mleko i wymieszaj.
Podziel jajka na białka i żółtka. Ubij białka ze szczyptą soli w puszystą pianę.
Zacznij delikatnie mieszać ubite białka w masę twarogową.
Ubij również żółtka i dodaj do ciasta wraz z mielonym cynamonem. Wymieszać.
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym lub masłem. Włóż masę twarogową do formy i spłaszcz. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
Pozwól zapiekance trochę ostygnąć, a następnie pokrój ją na kawałki i podawaj – możesz razem ze śmietaną lub skondensowanym mlekiem.