Zorganizuj wielką ucztę! Zadzwoń do krewnych i przyjaciół, Przygotuj ciekawe smakołyki i na pewno wpisz świąteczne galaretki w menu. Świetnie nadaje się do różnych napojów, jest przygotowywany bardzo prosto i z tanich produktów.
Składniki
- nogi wieprzowe - 2 kawałki
- udo indyka - 1 kg
- golonki wołowe - 1 kg
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 3 kawałki
- czosnek - 6 ząbki
- czarny pieprz - 10 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- Zieleń (do zgłoszenia) – pół
- woda (oczyszczona) – 8 l
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Udka wieprzowe moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie, zeskrobać górną warstwę nożem, spłukać i włożyć do głębokiego rondla.
Dodaj umyte golonki wołowe i udo z indyka. Gotuj przez 10 minut po ugotowaniu i zmień wodę.
Dodaj czarny pieprz, obraną marchewkę i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny.
Złap cebulę i wyrzuć. Dodaj liść laurowy, sól, drobno posiekany czosnek i gotuj przez kolejne 30 minut.
Wyjmij mięso z patelni, oddziel je od kości, pokrój i ułóż na talerzach.
Bulion dwukrotnie przecedzić przez gazę i wlać do talerzy z mięsem.
Przenieś schłodzone galaretki do lodówki na 8 godzin. Podawaj, krojąc porcje i dekorując ziołami.