Wspaniała przekąska na świąteczną ucztę i na co dzień. Klasyczny pasztet śledziowy można podawać z gotowanymi ziemniakami lub włożyć do tartaletek i udekorować plasterkiem cytryny. Jest sycący, pyszny i bardzo prosty.
Składniki
- śledź - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- masło - 100 g
- sok z cytryny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz rybę, wypatrosz, odetnij głowę, ogon i płetwy.
Przeciąć na pół wzdłuż, usunąć grzbiet i pestki, przygotować filety.
Obierz jajka i spłucz.
Obierz cebulę i posiekaj.
Umieść śledzie, jajka, cebulę i olej w misce blendera. Zmiel na gładką konsystencję.
Dodaj sok z cytryny, przyprawy i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy