zapiekanka z twarogu z rodzynkami i kaszą manną w piekarniku
Szukasz prostego przepisu na pyszną zapiekankę z rodzynkami z twarogu? Taki właśnie dla Ciebie przygotowałem! W tym procesie nie pojawią się żadne trudności. Przygotuj niezbędne składniki, przeczytaj wszystko uważnie i zabierz się do pracy!
Składniki
- twaróg - 500 g
- śmietana - 150 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- Manka - 3 art.
- rodzynki - 100 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smarowania formy) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito. Dzięki temu zapiekanka okaże się delikatna i przewiewna.
W głębokiej misce ubij jajka ze śmietaną, cukrem i solą.
Dodaj twaróg, semolinę, proszek do pieczenia, esencję waniliową i odstaw na 15 minut.
Opłucz rodzynki, zalej wrzątkiem i przykryj przez 10 minut.
Połóż rodzynki na ręczniku papierowym i osusz.
Wlej rodzynki do miski z masą twarogową i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Nasmaruj dno i boki przygotowanej formy masłem.
Wlej przygotowaną masę i wyślij na 35-40 minut do nagrzanego piekarnika.