Jeśli potrzebujesz czegoś prostego, ale jednocześnie dość satysfakcjonującego i oryginalnego-ta zapiekanka ziemniaczana będzie właśnie taką opcją. Do tego potrzebujesz wcześniej przygotowanych tłuczonych ziemniaków i odrobiny mięsa mielonego do smaku.
Składniki
- ziemniaki - 1.2 kg
- mięso mielone - 500 g
- cebula - 200 g
- masło - 50 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- ser - 100 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ugotuj ziemniaki do miękkości i zamień w puree z masłem.
Pozwól puree trochę ostygnąć i wbij do niego jajko.
Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone, smaż do miękkości i dopraw.
Ułóż połowę puree, mielonego mięsa, ponownie puree i startego sera.
Gotuj zapiekankę w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy