Od kilku lat chętnie konserwuję korniszony z wiśniami na zimę. Ten przepis pozwala zachować smak i aromat lata przez wiele miesięcy. Soczyste korniszony w połączeniu z słodko-kwaśnymi wiśniami z pewnością przypadną do gustu wszystkim Twoim domownikom i gościom.
Składniki
- korniszony - 400 g
- pomidory koktajlowe - 400 g
- papryka - 0.5 kawałki
- koperek - 1 parasol
- ziele angielskie - 5 groszek
- czarny pieprz - 5 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- czosnek - 5 ząbki
- sól - 2 art.
- cukier - 4 art.
- woda - 1 L
- ocet - 6 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Włóż wszystkie warzywa i przyprawy z dodatkami do sterylnego słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź tę wodę, zagotuj ponownie, wlej z powrotem i pozostaw na kolejne 10 minut.
Odcedź ponownie, dodaj cukier, sól i ocet i zagotuj.
Wlej marynatę do słoika i zwiń korniszony z wiśniami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy