półfabrykaty na zimę
28.04.2023
marynowane buraki do barszczu na zimę w słoikach
1 godz. 30 min.
4 porcje
Uwielbiam robić półfabrykaty do zup, a zwłaszcza do barszczu. Z jednej strony jest to produkt całkowicie domowy. Z drugiej strony-pełnoprawny gotowy półprodukt, który jest bardzo wygodny w użyciu. Dzisiaj powiem Ci, jak marynować buraki w słoikach.
Składniki
- Burak - 2 kg
- ocet - 50 ml
- cukier - 20 g
- woda - 250 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
- Goździk - 2 Bud
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Piecz buraki w folii w piekarniku przez około 45-50 minut w temperaturze 200 stopni.
Obierz i pokrój w paski lub zetrzyj.
Włóż buraki do wysterylizowanych słoików i wlej łyżkę octu.
Zagotuj wodę z przyprawami, gotuj marynatę przez 5 minut i zalej buraki.
Zwiń słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy