Sałatka z fasolą na zimę

5 godz. 0 min.
6 puszek
Sałatka z fasolą na zimę
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się ciekawym przepisem na przekąskę z fasoli z warzywami na zimę. Taka bogata w białko sałatka urozmaici Twój chudy stół i stanie się prawdziwym ratownikiem, gdy katastrofalnie brakuje czasu na gotowanie.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i moczyć przez 3-4 godziny. Następnie ponownie opłucz fasolę czystą wodą, włóż do rondla i gotuj do miękkości na małym ogniu.

Opłucz i obierz warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w drobną kostkę, paprykę w cienkie paski.

Smaż marchewki przez 10 minut.

Zagotuj sok pomidorowy, dodaj sól, cukier i olej roślinny, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.

Dodaj marchewki do pomidora i gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj cebulę i paprykę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Do pozostałych warzyw dodaj gotowaną fasolę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

15 minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej ocet.

Włóż gorący przedmiot do przygotowanych sterylnych słoików, zwiń i ostudź.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy