Dzisiaj podzielę się ciekawym przepisem na przekąskę z fasoli z warzywami na zimę. Taka bogata w białko sałatka urozmaici Twój chudy stół i stanie się prawdziwym ratownikiem, gdy katastrofalnie brakuje czasu na gotowanie.
Składniki
- fasola - 450 g
- cebula - 500 g
- marchew - 500 g
- papryka - 500 g
- sok pomidorowy - 750 ml
- Olej roślinny - 0,5 szklanki
- ocet (9%) – 25 ml
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie (Permalink) – 3 szt.
- cukier - 3/4 szklanki
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Fasolę opłucz pod bieżącą wodą i moczyć przez 3-4 godziny. Następnie ponownie opłucz fasolę czystą wodą, włóż do rondla i gotuj do miękkości na małym ogniu.
Opłucz i obierz warzywa. Zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę w drobną kostkę, paprykę w cienkie paski.
Smaż marchewki przez 10 minut.
Zagotuj sok pomidorowy, dodaj sól, cukier i olej roślinny, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Dodaj marchewki do pomidora i gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj cebulę i paprykę, wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Do pozostałych warzyw dodaj gotowaną fasolę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
15 minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej ocet.
Włóż gorący przedmiot do przygotowanych sterylnych słoików, zwiń i ostudź.