gęsty dżem śliwkowy bez pestek na ciastach

1 godz. 20 min.
4 porcje
Gęsty dżem śliwkowy bez pestek na placki
Africa Studio, stock.adobe.com
0

Aby dżem nie wypływał z ciast i ciast, musi być jak najgrubszy. W przypadku niektórych owoców jest to jeszcze łatwiejsze. Na przykład śliwka jest naturalnie bogata w pektyny, a jej półfabrykaty same gęstnieją. Oczywiście ciasta wymagają dżemu bez pestek.

Składniki

  • śliwki - 1.2 kg
  • woda - 1 szkło
  • cukier - 1.2 kg

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń pestki ze śliwki. Jeśli nie usuwają się dobrze, zostaw to i przejdź od razu do następnego kroku.

Napełnij śliwki wodą i gotuj przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Przetrzyj przez sito.

Dodaj cukier, zagotuj dżem i gotuj przez kolejne 40-45 minut na małym ogniu, aż będzie gęsty.

Rozłóż go w wysterylizowanych słoikach.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy