Aby dżem nie wypływał z ciast i ciast, musi być jak najgrubszy. W przypadku niektórych owoców jest to jeszcze łatwiejsze. Na przykład śliwka jest naturalnie bogata w pektyny, a jej półfabrykaty same gęstnieją. Oczywiście ciasta wymagają dżemu bez pestek.
Składniki
- śliwki - 1.2 kg
- woda - 1 szkło
- cukier - 1.2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki. Jeśli nie usuwają się dobrze, zostaw to i przejdź od razu do następnego kroku.
Napełnij śliwki wodą i gotuj przez 15-20 minut, aż będą miękkie. Przetrzyj przez sito.
Dodaj cukier, zagotuj dżem i gotuj przez kolejne 40-45 minut na małym ogniu, aż będzie gęsty.
Rozłóż go w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy