Gruziński śliwkowy tkemali na zimę

30 min
6 porcji
Tkemali ze śliwki po gruzińsku na zimę
anaumenko, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się prostym i szybkim przepisem na gruziński sos tkemali ze śliwek. Ta pikantna przyprawa zastąpi zakupione sosy i urozmaici Twój stół. Pasuje do każdego dania mięsnego i rybnego, dodaję ten sos również do zupy kharcho i pizzy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, włóż do miski do gotowania, zalej wodą i zagotuj na średnim ogniu. Mieszając, gotuj owoce przez 15-20 minut. Zdejmij z ognia i ostudź.

Przetrzyj zmiękczone śliwki przez sito. W ten sposób pozbędziemy się kości i skóry, których nie potrzebujemy.

Ponownie umieść obrabiany przedmiot na ogniu, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia.

Dodaj sól, cukier, drobno posiekane zioła, posiekany czosnek i gorzką paprykę, wymieszaj. Umieść masę na ogniu, wlej ocet i zagotuj.

Gotowy sos śliwkowy tkemali wlać na gorąco do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwinąć i ostudzić.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy