Dzisiaj podzielę się prostym i szybkim przepisem na gruziński sos tkemali ze śliwek. Ta pikantna przyprawa zastąpi zakupione sosy i urozmaici Twój stół. Pasuje do każdego dania mięsnego i rybnego, dodaję ten sos również do zupy kharcho i pizzy.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- Chili - 1 szt.
- czosnek - 7 ząbki
- koperek - 1 pęczek
- kolendra - 1 pęczek
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- ocet (9%) – 1 łyżeczka
- cukier - 2 CZ. l.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, włóż do miski do gotowania, zalej wodą i zagotuj na średnim ogniu. Mieszając, gotuj owoce przez 15-20 minut. Zdejmij z ognia i ostudź.
Przetrzyj zmiękczone śliwki przez sito. W ten sposób pozbędziemy się kości i skóry, których nie potrzebujemy.
Ponownie umieść obrabiany przedmiot na ogniu, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia.
Dodaj sól, cukier, drobno posiekane zioła, posiekany czosnek i gorzką paprykę, wymieszaj. Umieść masę na ogniu, wlej ocet i zagotuj.
Gotowy sos śliwkowy tkemali wlać na gorąco do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwinąć i ostudzić.