Fasola szparagowa to niskokaloryczna żywność bogata w witaminy. Dobry jako niezależne danie, doskonale komponuje się z rybami i mięsem, dodaje się go do zup, gulaszów i różnych sałatek. Dlaczego nie przygotować go na zimę? Smakuje jak świeży.
Składniki
- fasolka szparagowa - 500 g
- woda - 500 ml
- czosnek - 2 ząbki
- koperek - 1 parasol
- Chili - opcjonalnie
- czarny pieprz (groszek) – 2 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 1 szt.
- ocet winny (6%) – 1 art.
- Sol - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Spłucz fasolę, odetnij końcówki, pokrój strąk na 3 części.
Gotuj fasolę przez 5 minut, wrzuć do durszlaka i ostudź.
Napełnij wstępnie wysterylizowane słoiki gotowaną fasolą, dodaj pieprz, ząbek czosnku, parasol koperkowy.
Zagotuj wodę, dodaj sól, wlej fasolę do słoików z uzyskaną solanką, dodaj ocet.
Przykryj puste słoiki czystymi pokrywkami i sterylizuj w garnku z wrzącą wodą przez 25 do 30 minut.
Zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną fasolkę szparagową przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.