Nie sądziłem, że pomidory w puszkach z marchewką mogą być tak smaczne, dopóki nie spróbowałem ich podczas wizyty u przyjaciela. Przez długi czas nie przyznawała się, że sekretny składnik jest obecny w przepisie. Radzę gotować koniecznie!
Składniki
- pomidory - 800 g
- wierzchołki marchwi - 4 gałązki
- woda - 1,5 szklanki
- ocet (9%) – 1 art.
- cukier - 3 art.
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj wierzchołki marchwi i osusz ręcznikami papierowymi.
Opłucz pomidory, lekko osusz, wykonaj kilka nakłuć wykałaczką na każdym z nich.
Włóż marchewki do sterylnych słoików. Podczas ubijania napełnij słoiki pomidorami do góry.
Zagotuj wodę i zalej pomidory wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut.
Spuść płyn ze słoików do rondla i zagotuj.
Wlej sól i cukier do słoików z rozgrzanymi pomidorami, dodaj ocet i ponownie zalej obrabiany przedmiot wrzącą wodą "na szyi".
Zwiń słoiki z pomidorami, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Radzę przechowywać schłodzony przedmiot w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące (z reguły pomidory są spożywane znacznie szybciej).