pomidory z marchewką na zimę

1 godz. 20 min.
4 puszki po 1 L
Pomidory z marchewką na zimę
Denis, stock.adobe.com
0

Nie sądziłem, że pomidory w puszkach z marchewką mogą być tak smaczne, dopóki nie spróbowałem ich podczas wizyty u przyjaciela. Przez długi czas nie przyznawała się, że sekretny składnik jest obecny w przepisie. Radzę gotować koniecznie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj wierzchołki marchwi i osusz ręcznikami papierowymi.

Opłucz pomidory, lekko osusz, wykonaj kilka nakłuć wykałaczką na każdym z nich.

Włóż marchewki do sterylnych słoików. Podczas ubijania napełnij słoiki pomidorami do góry.

Zagotuj wodę i zalej pomidory wrzącą wodą. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 20 minut.

Spuść płyn ze słoików do rondla i zagotuj.

Wlej sól i cukier do słoików z rozgrzanymi pomidorami, dodaj ocet i ponownie zalej obrabiany przedmiot wrzącą wodą "na szyi".

Zwiń słoiki z pomidorami, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Radzę przechowywać schłodzony przedmiot w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące (z reguły pomidory są spożywane znacznie szybciej).

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy