Po wypróbowaniu tego niezwykłego przysmaku raz za razem będziesz chciał go gotować. Dzielę się prostym przepisem na wykwintny dżem śliwkowy o niesamowitym smaku czekolady! Na rodzinne przyjęcia herbaciane i świąteczny stół-słodycze z pewnością docenią.
Składniki
- śliwki - 1 kg
- cukier - 400 g
- gorzka czekolada - 80 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.
Umieść połówki drenażu w misce do gotowania, dodaj cukier, delikatnie wymieszaj. Przykryj miskę półfabrykatem pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 5-6 godzin, aby śliwki wypuściły sok.
Następnie umieść miskę z obrabianym przedmiotem na wolnym ogniu, zagotuj i od czasu do czasu mieszając i usuwając piankę, gotuj przez 20-30 minut. Usuń dżem z ognia i lekko ostudź.
Przetrzyj masę śliwkową przez sito. Powinno być piękne jednorodne tłuczone ziemniaki.
Dodaj plastry gorzkiej czekolady do puree śliwkowego, zagotuj przedmiot na małym ogniu i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików i natychmiast szczelnie zamknij. Schłodzić obrabiany przedmiot i wysłać do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.