Klasyczne soczyście z twarogiem w piekarniku nadają się jako deser na każdą okazję. Przypomnij sobie smak dzieciństwa! Soczyste wewnątrz, chrupiące soki z kruchego ciasta w piekarniku.
Składniki
- twaróg - 500 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- mąka - 4 szklanki
- cukier - 150 g
- śmietana - 150 g
- masło - 100 g
- wanilina - 10 g
- soda spożywcza - 1 CZ. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz masło z cukrem i rozpuść w kuchence mikrofalowej. Dodaj sodę do śmietany. Teraz połącz te składniki, dodaj szczyptę soli, wanilinę i dobrze wymieszaj.
Ubij jedno jajko i dodaj do ciasta. Wymieszaj i wlej połowę mąki. Zagnieść ciasto.
Przygotowanie nadzienia. Wymieszaj twaróg z cukrem i dwoma jajkami. Zmiel do jednorodnej konsystencji.
Rozwałkuj ciasto i pokrój pierścieniem kształtującym tortille. Rozłóż nadzienie na połowie ciasta, przykryj drugim końcem. Przenieś soki na blachę do pieczenia i wyślij do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180C.
Gdy soczyście się ugotują, wyjmij je z piekarnika i posyp cukrem pudrem.