Pamiętasz, jak dzieci z sąsiedztwa uciekły do babci na podwórko jako dziecko? Wtedy wydawało się, że świeżo upieczone soki pachną całą ulicą! Kochali ich wszyscy bez wyjątku! Nie można zapomnieć o Smaku wypieków babci... ale możesz spróbować powtórzyć. Dzielę się przepisem.
Składniki
- mąka - 900 g
- białka jaj - 1 szt.
- cukier - 250 g
- masło - 200 g
- śmietana (15%) – 400 g
- proszek do pieczenia ciasta - 14 g
- sól - szczypta
- cukier waniliowy - do smaku
- twaróg (5%) – 600 g
- białka jaj - 1 szt.
- cukier - 100 G
- śmietana (15%) – 2 art.
- sól - do smaku
- cukier waniliowy - opcjonalnie
- żółtka - 1 szt.
- cukier puder - 30 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce połącz cukier, śmietanę, cukier waniliowy i sól. Dodaj 1 żółtko, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby cukier się rozpuścił.
Połącz zmiękczone masło z mąką, zmiel ręce na okruchy. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.
Wlej śmietanę do okruchów, dobrze wymieszaj w misce, a następnie zagniataj gładkie, elastyczne ciasto na stole. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Połącz twaróg z cukrem i solą, wprowadź białko i w razie potrzeby dodaj cukier waniliowy. Ubij blenderem do uzyskania gładkości.
Ciasto ułożyć na posypanym mąką stole, rozwałkować o grubości 5 mm, foremką wyciąć kółka.
Połóż łyżkę twarogu na jednej krawędzi tortilli, przykryj drugą krawędzią ciasta. Nie zamykaj mocno! Posmaruj powierzchnię soczników ubitym żółtkiem.
Piecz soki z twarogiem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Posyp gotowe wypieki cukrem pudrem.