pieczenie 22.11.2022

soczyście z twarogiem jak w dzieciństwie

50 min
8 porcji
Soczyście z twarogiem, jak w dzieciństwie
natus111, stock.adobe.com
0

Pamiętasz, jak dzieci z sąsiedztwa uciekły do babci na podwórko jako dziecko? Wtedy wydawało się, że świeżo upieczone soki pachną całą ulicą! Kochali ich wszyscy bez wyjątku! Nie można zapomnieć o Smaku wypieków babci... ale możesz spróbować powtórzyć. Dzielę się przepisem.

Składniki

do testu:
do nadzienia:
do smarowania:
do dekoracji:
  • cukier puder - 30 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

W misce połącz cukier, śmietanę, cukier waniliowy i sól. Dodaj 1 żółtko, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby cukier się rozpuścił.

Połącz zmiękczone masło z mąką, zmiel ręce na okruchy. Dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj.

Wlej śmietanę do okruchów, dobrze wymieszaj w misce, a następnie zagniataj gładkie, elastyczne ciasto na stole. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Połącz twaróg z cukrem i solą, wprowadź białko i w razie potrzeby dodaj cukier waniliowy. Ubij blenderem do uzyskania gładkości.

Ciasto ułożyć na posypanym mąką stole, rozwałkować o grubości 5 mm, foremką wyciąć kółka.

Połóż łyżkę twarogu na jednej krawędzi tortilli, przykryj drugą krawędzią ciasta. Nie zamykaj mocno! Posmaruj powierzchnię soczników ubitym żółtkiem.

Piecz soki z twarogiem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Posyp gotowe wypieki cukrem pudrem.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy