Ostatnio pączki przestały gotować samodzielnie, a kiedyś były główną domową ucztą! Natychmiast naprawmy sytuację! Dzielę się z Tobą moim ulubionym przepisem. Zamiast cukru do ciasta dodaje się mleko skondensowane.
Składniki
do testu:
- mąka - 400 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko skondensowane - 100 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 350 ml
do glazury:
- cukier puder - 100 g
- mleko - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj lekko ubite jajka, mleko skondensowane i kilka łyżek masła. Zagnieść miękkie ciasto.
Uformuj ciasto w grube kiełbaski, pokrój w poprzek na kawałki o grubości 5-7 centymetrów.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni lub patelni. Smażyć półfabrykaty na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
W ciepłym mleku rozpuść cukier puder, gotuj przez 1 minutę na małym ogniu.
Gotowe pączki polej polewą cukrową.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy