Ciasto francuskie zawsze trzymam w zamrażarce. Świetnie pomaga, gdy musisz szybko ugotować coś na przekąskę. Na przykład możesz upiec ciasto ze szpinakiem i fetą. Zaleca się podawanie takiego dania zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- szpinak - 250 g
- feta - 250 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Rozerwij szpinak rękami na małe kawałki i włóż do miski.
Dodaj lekko ubite jajka, pokruszoną fetę, sól i mielony pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto francuskie na żądaną grubość, podziel na dwie części.
Połóż pierwszą część na natłuszczonej blasze do pieczenia, równomiernie rozprowadź nadzienie.
Przykryj wierzch drugą częścią ciasta i przyklej krawędzie.
Piecz ciasto przez 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy