Każdy sklep kulinarny sprzedaje łyżkę do pączków. Z jego pomocą gotowanie ulubionych wypieków jest jeszcze łatwiejsze. Ciasto na tę metodę powinno być płynne, jak na naleśnikach. W procesie smażenia same pączki są oddzielane od łyżki i unoszą się na powierzchni.
Składniki
- mąka - 400 g
- mleko - 350 ml
- świeże drożdże - 20 g
- cukier - 100 g
- wanilina - na czubku noża
- Olej roślinny - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
W ciepłym mleku rozpuść cukier i drożdże.
Dodaj kilka łyżek mąki, wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 10 minut.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj ciasto, wanilinę i dobrze wymieszaj.
Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
Rozgrzej łyżkę, połóż na niej ciasto i usmaż na oleju. Gotowe wypieki same oddzielą się od łyżki i wypłyną na powierzchnię.
Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy