pieczenie 22.01.2022

Szybka Pizza na kefirze

40 min
8 porcji
Szybka Pizza na kefirze
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Kiedy pizzę trzeba szybko ugotować, ten przepis świetnie mi pomaga. Ciasto ugniata się na kefirze i jajkach, więc drożdże nie są tu wcale potrzebne. Dodatki mogą być różne. Proponuję sprawdzone klasyki-pieczarki, kiełbasa i mozzarella.

Składniki

do testu:
  • mąka - 400 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • kefir (ciepły) – 250 ml
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny (do smarowania) – 30 ml
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj ciepły kefir z sodą i cukrem.

Dodaj przesianą mąkę, sól i lekko ubite jajko.

Zagnieść miękkie ciasto, smarując ręce i stół olejem roślinnym.

Pokrój kiełbasę, pieczarki i pomidory koktajlowe. Zetrzyj ser na grubej tarce.

Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości około 1,5 centymetra i umieść na wysmarowanej blasze do pieczenia.

Obficie posmaruj sosem pomidorowym. Kiełbasę i pieczarki równomiernie ułożyć, posypać mozzarellą.

Ułóż połówki pomidorków koktajlowych na wierzchu. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ułóż gotową pizzę na szerokim talerzu i udekoruj świeżą bazylią.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy