Kiedy pizzę trzeba szybko ugotować, ten przepis świetnie mi pomaga. Ciasto ugniata się na kefirze i jajkach, więc drożdże nie są tu wcale potrzebne. Dodatki mogą być różne. Proponuję sprawdzone klasyki-pieczarki, kiełbasa i mozzarella.
Składniki
- mąka - 400 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- kefir (ciepły) – 250 ml
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny (do smarowania) – 30 ml
- kiełbasa - 100 g
- Mozzarella - 100 g
- pieczarki - 100 g
- pomidory koktajlowe - 100 g
- sos pomidorowy - 80 ml
- bazylia - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj ciepły kefir z sodą i cukrem.
Dodaj przesianą mąkę, sól i lekko ubite jajko.
Zagnieść miękkie ciasto, smarując ręce i stół olejem roślinnym.
Pokrój kiełbasę, pieczarki i pomidory koktajlowe. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości około 1,5 centymetra i umieść na wysmarowanej blasze do pieczenia.
Obficie posmaruj sosem pomidorowym. Kiełbasę i pieczarki równomiernie ułożyć, posypać mozzarellą.
Ułóż połówki pomidorków koktajlowych na wierzchu. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ułóż gotową pizzę na szerokim talerzu i udekoruj świeżą bazylią.