pieczenie 16.02.2022

bujne naleśniki na ryazhenka

25 min
4 porcje
Bujne naleśniki na ryazhenka
Alesia Berlezova, stock.adobe.com
0

Do przygotowania naleśników można użyć różnych produktów mlecznych. Lubię wyrabiać ciasto na sfermentowanym chlebie. Powinien być wstępnie rozgrzany do 40 stopni. Aby uzyskać najlepsze wyniki, pozostałe produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki

  • ryazhenka (ciepły) – 400 ml
  • mąka - 250 g
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • wanilina - na czubku noża
  • cukier - 3 art.
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • Olej roślinny (do smażenia) – 60 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Lekko ubij jajko z cukrem i solą.

Dodaj wanilinę, ciepłe sfermentowane mleko i dobrze wymieszaj.

Dodaj proszek do pieczenia, przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy