Do przygotowania naleśników można użyć różnych produktów mlecznych. Lubię wyrabiać ciasto na sfermentowanym chlebie. Powinien być wstępnie rozgrzany do 40 stopni. Aby uzyskać najlepsze wyniki, pozostałe produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki
- ryazhenka (ciepły) – 400 ml
- mąka - 250 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 3 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 60 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Lekko ubij jajko z cukrem i solą.
Dodaj wanilinę, ciepłe sfermentowane mleko i dobrze wymieszaj.
Dodaj proszek do pieczenia, przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe wyspy ciasta i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy