Uwielbiasz chrupiące pączki? Skorzystaj z tego przepisu! Dzięki wódce ciasto jest porowate, bujne i piękne. Alkohol zwietrzeje podczas gotowania, więc takie wypieki można bezpiecznie traktować dzieci.
Składniki
- mąka - 450 g
- suche drożdże - 0,5 łyżeczka
- mus jabłkowy - 100 g
- żółtka - 2 kawałki
- wódka - 1 art.
- woda (ciepły) – 180 ml
- cukier puder - pół szklanki
- sól - na czubku noża
- olej roślinny (do smażenia) – 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże, cukier puder i sól.
Dodaj żółtka, ciepłą wodę, wódkę, mus jabłkowy i zagnieść miękkie ciasto.
Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
Rozwałkuj ciasto, wyciśnij pączki wycinkami i połóż na desce do wyrośnięcia.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, ostrożnie umieść pączki i smaż na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy