Jesienią często robię placki dyniowe. Dzisiaj podzielę się przepisem na słone danie, które można podawać z sosami, keczupami i tak po prostu. Do gotowania dynia jest tradycyjnie gotowana i puree. W przeciwnym razie wszystko jest bardzo proste.
Składniki
- Dynia - 300 g
- śmietana - 50 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 100 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 80 ml
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój na małe kawałki i włóż do małej patelni.
Dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Pod koniec woda powinna całkowicie odparować.
Ugotowaną dynię zetrzyj tłuczkiem lub zmiel blenderem.
Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i mielonym pieprzem.
Dodaj puree z dyni, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Rozgrzej olej na patelni, łyżką wyłóż małe wyspy ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy