Jeśli wolisz najpierw upiec bazę, a dopiero potem rozłożyć nadzienie - ten przepis jest właśnie dla ciebie. Ale nadal radzę wysłać pizzę do piekarnika na kolejną minutę, aby boczek i grzyby się zrumieniły.
Składniki
- kefir - 250 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 0.5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mąka - 300 g
- sos pomidorowy - 100 g
- Mozzarella - 100 g
- Grzyby - 80 g
- boczek - 80 g
- pietruszka - 4 gałązki
- pomidory - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajko z masłem i solą, dodaj kefir, wymieszaj i dodaj przesianą mąkę.
Zagnieść i rozwałkować ciasto. Posmaruj go sosem pomidorowym.
Ułóż pomidory i posyp wszystko startym serem.
Piecz pizzę w piekarniku przez około 17 minut w temperaturze 200 stopni.
Ułóż cienko pokrojony boczek i grzyby na wierzchu. Posyp posiekaną natką pietruszki i lekko zrumień w piekarniku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy