pieczenie 15.02.2022

placki jabłkowo-dyniowe

45 min
4 porcje
Placki z jabłek i dyni
kostrez, stock.adobe.com
0

Kolejny niezwykły przepis na naleśniki. Przygotowuję je w weekendy, kiedy mam ochotę rozpieszczać rodzinę pysznym śniadaniem. Można je podawać z herbatą, kakao i ciepłym mlekiem. Jako dodatki polecam stosowanie syropu klonowego, miodu lub śmietany.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz jabłka, nasiona i zetrzyj.

Obierz dynię, pokrój na małe kawałki i włóż do małego rondla.

Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania wilgoć powinna całkowicie odparować.

Ugotowaną dynię zetrzyj tłuczkiem.

Jajka lekko ubij z cukrem, solą i esencją waniliową.

Dodaj ciepły kefir, sodę, puree z dyni i starte jabłka.

W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Gęstość ciasta powinna przypominać śmietanę.

Na rozgrzanej patelni z masłem ułóż małe wyspy ciasta. Smażyć przez 2 minuty z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy