Kolejny niezwykły przepis na naleśniki. Przygotowuję je w weekendy, kiedy mam ochotę rozpieszczać rodzinę pysznym śniadaniem. Można je podawać z herbatą, kakao i ciepłym mlekiem. Jako dodatki polecam stosowanie syropu klonowego, miodu lub śmietany.
Składniki
- jabłka - 2 kawałki
- Dynia - 200 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 1 szkło
- kefir (ciepły) – 150 ml
- esencja waniliowa - 2 krople
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny (bez zapachu) – 80 ml
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz jabłka, nasiona i zetrzyj.
Obierz dynię, pokrój na małe kawałki i włóż do małego rondla.
Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania wilgoć powinna całkowicie odparować.
Ugotowaną dynię zetrzyj tłuczkiem.
Jajka lekko ubij z cukrem, solą i esencją waniliową.
Dodaj ciepły kefir, sodę, puree z dyni i starte jabłka.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Gęstość ciasta powinna przypominać śmietanę.
Na rozgrzanej patelni z masłem ułóż małe wyspy ciasta. Smażyć przez 2 minuty z każdej strony i ułożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.