Ptysie warzywne z cukinią i marchewką są lekkie i delikatne pomimo ciasta. Soczyste nadzienie dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet dzieci, które są podejrzliwe wobec warzyw, nie mogą oprzeć się takim ciastom.
Składniki
- ciasto francuskie - 400 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukinia - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- fasolka szparagowa - 1 garść
- Zieleń - 0.5 pęczek
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 CZ. l.
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cukinię, marchewkę i zieloną fasolkę i smaż lekko, aż będą miękkie.
Dodaj posiekane zioła i wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę.
Pokrój ciasto na cienkie kwadraty i umieść nadzienie warzywne na środku każdego z nich.
Ściśnij przeciwległe krawędzie, aby utworzyć koperty.
Posmaruj ptysie ubitym jajkiem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy