Klasyczne angielskie ciasta są dobre ze względu na swoją prostotę. W rzeczywistości przypominają babeczki, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Na przykład ten przepis jest przygotowywany na zwykłym kefirze i ogólnie nie sprawia kłopotów nawet początkującym. A pomarańcze sprawiają, że jest niezwykły.
Składniki
- masło - 200 g
- kefir - 130 ml
- cukier - 300 g
- pomarańcza - 1 rzecz
- sól - 1 szczypta
- mąka - 320 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 CZ. l.
- cynamon - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 3 kawałki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij miękkie masło, cukier i jajka, aż będą gładkie.
Zdejmij skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
Dodaj kefir, sól i sok pomarańczowy do masła, ponownie wymieszaj.
Połącz przesianą mąkę i resztę suchych składników. Stopniowo wprowadzaj i zagniataj ciasto.
Dodaj skórkę, wymieszaj i włóż do formy na 2/3.
Pozostaw ciasto na 10 minut i piecz w piekarniku przez 40-45 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby udekoruj pomarańczowymi kółkami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy