Pamiętaj, aby zrobić pyszną Charlotte z jabłkami i cynamonem. To proste ciasto jest idealne na rodzinne przyjęcie herbaciane lub spotkanie z długo oczekiwanymi gośćmi. Będziesz potrzebował najbardziej zwykłych produktów, które prawdopodobnie znajdują się w każdym domu.
Składniki
- jabłka - 400 g
- mąka - 220 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 1 szkło
- sól - 0,25 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- masło (do smarowania) – 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jajka, dokładnie osusz i podziel na białka, żółtka.
Ubij żółtka z cukrem. Masa powinna wybielić i zwiększyć objętość.
Ubij białka osobno solą na ostre szczyty.
Przesiej mąkę do szerokiej miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Dodaj mąkę do żółtek i wymieszaj.
W małych porcjach dodaj białka, delikatnie mieszając ciasto szpatułką.
Obierz jabłka, nasiona i drobno posiekaj.
Dodaj skrobię, cynamon i wymieszaj.
Posmaruj formę masłem, połóż połowę ciasta i dodaj jabłka.
Wypełnij wszystko pozostałym ciastem i spłaszcz.
Piecz Charlotte przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.