pieczenie 22.01.2022

naleśniki z kurczakiem

30 min
4 porcje
Naleśniki z kurczakiem
myviewpoint, stock.adobe.com
0

Naleśniki z nadzieniem mięsnym są najczęściej przygotowywane z mielonej wieprzowiny lub wołowiny, ale zapominają o kurczaku. I na próżno! Dzięki niej naleśniki są bardzo satysfakcjonujące. Do ciasta dodaję trochę kurkumy-przyprawa nadaje piękny kolor i lekko podkreśla smak.

Składniki

na naleśniki:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka z cukrem i solą trzepaczką.

Dodaj połowę mleka i wymieszaj.

Wsyp porcjami przesianą mąkę zmieszaną z kurkumą. Ugniataj masę, aż będzie gładka.

Wlej pozostałe mleko i jeszcze raz wymieszaj.

Posmaruj patelnię olejem i podgrzej na średnim ogniu. Wlać trochę ciasta i rozprowadzić ukośnymi ruchami na całej powierzchni.

Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z resztą ciasta.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj mięso mielone i kontynuuj gotowanie, mieszając i ugniatając grudki szpatułką.

Sól, pieprz i zdejmij z ognia.

Umieść trochę nadzienia na środku naleśnika, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Powtórz to samo z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy