Naleśniki z nadzieniem mięsnym są najczęściej przygotowywane z mielonej wieprzowiny lub wołowiny, ale zapominają o kurczaku. I na próżno! Dzięki niej naleśniki są bardzo satysfakcjonujące. Do ciasta dodaję trochę kurkumy-przyprawa nadaje piękny kolor i lekko podkreśla smak.
Składniki
- mąka - 180 g
- mleko (ciepły) – 2 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- kurkuma - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 20 g
- mielony kurczak - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą trzepaczką.
Dodaj połowę mleka i wymieszaj.
Wsyp porcjami przesianą mąkę zmieszaną z kurkumą. Ugniataj masę, aż będzie gładka.
Wlej pozostałe mleko i jeszcze raz wymieszaj.
Posmaruj patelnię olejem i podgrzej na średnim ogniu. Wlać trochę ciasta i rozprowadzić ukośnymi ruchami na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz kroki z resztą ciasta.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone i kontynuuj gotowanie, mieszając i ugniatając grudki szpatułką.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia.
Umieść trochę nadzienia na środku naleśnika, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Powtórz to samo z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.