
Każdy kraj słynie ze zwyczajów, kultury i cech kuchni. Na przykład w Republice Tatarstanu piecze się bardzo smaczne trójkątne ciasta z mięsem-echpochmak. Podczas gotowania do ciasta wlewa się gorący bulion, z którego gotowy produkt jest bardzo soczysty i pachnący.
Składniki
- mąka - 500 g
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- jaja kurze - 1 rzecz
- suche drożdże (szybko działające) – 8 g
- masło - 50 g
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
- żółtka (do smarowania pasztecików) – 1 rzecz
- Sezam (do posypania) – 1 art.
- rosół z kurczaka (do zgłoszenia) – 1 szkło
- mielona wołowina - 500 G
- cebula - 3 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, sól i cukier.
Dodaj ciepłe mleko, stopione masło i lekko ubite jajko.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. W tym czasie możesz ugniatać ciasto kilka razy.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mieloną wołowinę, cebulę, zmielony czarny pieprz i sól.
Podziel ciasto na 12 identycznych kawałków.
Rozwałkuj każdy na płaskie ciasto, ułóż trochę nadzienia i przyklej krawędzie trójkątem. Na górze powinien pozostać mały otwór.
Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, ułóż placki i pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu.
Posmaruj placki żółtkiem, posyp sezamem i piecz przez 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij paszteciki z piekarnika. Wlej 1 łyżkę do każdego przez otwór. gorący bulion i wyślij do piekarnika na kolejne 15 minut.