Chcesz nauczyć się robić słynne pączki w różowym lukrze? Następnie przeczytaj uważnie ten przepis! W rzeczywistości za pomocą barwnika można uzyskać dowolny kolor. Wybierz ten, który najbardziej Ci się podoba lub spraw, aby pączki były kolorowe!
Składniki
- mąka - 600 g
- suche drożdże - 11 g
- mleko (ciepły) – 1 szkło
- masło - 100 g
- esencja waniliowa - 2 krople
- cukier - 3 art.
- Olej roślinny (bez zapachu) – 400 ml
- cukier - 200 g
- woda - 100 ml
- barwnik spożywczy (czerwony) – 2 krople
- posypka do ciasta - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże i cukier.
Dodaj ciepłe mleko, stopione masło, esencję waniliową i zagniataj ciasto. Przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 3 centymetrów i wyciśnij pączki specjalnym cięciem.
Ułóż półfabrykaty na posypanej mąką desce i pozostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
W małym rondlu połącz cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu przez 7-10 minut, ciągle mieszając.
Dodaj barwnik, wymieszaj i wyłącz.
Schłodzić pączki, polać polewą i posypać posypką do ciasta.