Klasycznym serem do pizzy jest mozzarella lub parmezan. Ale proponuję dodać trochę różnorodności i ugotować ulubione włoskie danie z ricottą. Nawiasem mówiąc, Czy wiesz, że jest wytwarzany tylko z serwatki pozostałej po mozzarelli?
Składniki
- mleko - 100 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 1 art.
- mąka - 1 szkło
- sól - 1 szczypta
- sos pomidorowy - 100 g
- ricotta - 80 g
- salami - 80 g
- parówki - 60 g
- Grzyby - 70 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj mleko z jajkiem, dodaj sól i mąkę, a na koniec dodaj masło.
Zagnieść ciasto i rozwałkować na blasze do pieczenia. Posmaruj sosem pomidorowym.
Drobno posiekaj kiełbaski lub kiełbaski, grzyby i salami.
Rozłóż nadzienie i rozłóż ricottę.
Piecz pizzę w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy