Chcesz zrobić prawdziwe włoskie Grissini? Cienkie paluszki chlebowe są idealne we wszystkim oprócz jednego-zjadane zbyt szybko. Możesz podawać je z daniem głównym, a także samodzielnie z serem, szynką, różnymi sosami, a nawet słodką Nutellą.
Składniki
- mąka - 500 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- suche drożdże - 2 łyżeczka
- woda (ciepły) – 250 ml
- włoskie zioła - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól morska - 1 łyżeczka
- rozmaryn - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj połowę ciepłej wody, suche drożdże i cukier.
W szerokiej misce przesiej mąkę, dodaj sól, włoskie zioła, oliwę z oliwek i wodę z drożdżami.
Wymieszaj wszystko łyżką, stopniowo uzupełniając pozostałą wodę.
Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Zagnieść ciasto, rozwałkować duży prostokąt o grubości około 7 mm i przykryć ręcznikiem na 10 minut.
Pokrój ciasto na paski o szerokości około 7 mm.każdy lekko rozwałkuj na stole, nadając mu bardziej zaokrąglony kształt.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ułóż gotowe Grissini na drewnianej desce, dodaj gałązki rozmarynu i przykryj ręcznikiem na 20 minut.