pieczenie 22.01.2022

Włoskie Grissini

1 godz. 0 min.
20 porcji
Włoskie Grissini
CHZU, stock.adobe.com
0

Chcesz zrobić prawdziwe włoskie Grissini? Cienkie paluszki chlebowe są idealne we wszystkim oprócz jednego-zjadane zbyt szybko. Możesz podawać je z daniem głównym, a także samodzielnie z serem, szynką, różnymi sosami, a nawet słodką Nutellą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj połowę ciepłej wody, suche drożdże i cukier.

W szerokiej misce przesiej mąkę, dodaj sól, włoskie zioła, oliwę z oliwek i wodę z drożdżami.

Wymieszaj wszystko łyżką, stopniowo uzupełniając pozostałą wodę.

Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Zagnieść ciasto, rozwałkować duży prostokąt o grubości około 7 mm i przykryć ręcznikiem na 10 minut.

Pokrój ciasto na paski o szerokości około 7 mm.każdy lekko rozwałkuj na stole, nadając mu bardziej zaokrąglony kształt.

Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ułóż gotowe Grissini na drewnianej desce, dodaj gałązki rozmarynu i przykryj ręcznikiem na 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy