To klasyczne ciasto "z kratką" i nadzieniem z dżemu, ale teraz na kefirze. W przepisie dowiesz się, jak prawidłowo zagnieść ciasto, aby szybko i równomiernie upiekło się, nie nasiąkło nadzieniem i nie kruszyło się podczas krojenia.
Składniki
- kefir - 200 ml
- mąka - 500 g
- sól - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- dżem - 200 g
- Olej roślinny - 40 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij kefir, olej roślinny, jajko i proszek do pieczenia trzepaczką.
Stopniowo dodawaj mąkę, zagniataj miękkie ciasto i pozwól mu się położyć.
Rozwiń Większość warstwy, włóż do formy i uformuj boki.
Na wierzch ułóż nadzienie z gęstego dżemu.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratką na nadzieniu.
Piecz ciasto w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy