pieczenie 29.03.2022

ciasto z dżemem na kefirze

1 godz. 0 min.
4 porcje
Ciasto z dżemem na kefirze
fahrwasser, stock.adobe.com
0

To klasyczne ciasto "z kratką" i nadzieniem z dżemu, ale teraz na kefirze. W przepisie dowiesz się, jak prawidłowo zagnieść ciasto, aby szybko i równomiernie upiekło się, nie nasiąkło nadzieniem i nie kruszyło się podczas krojenia.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij kefir, olej roślinny, jajko i proszek do pieczenia trzepaczką.

Stopniowo dodawaj mąkę, zagniataj miękkie ciasto i pozwól mu się położyć.

Rozwiń Większość warstwy, włóż do formy i uformuj boki.

Na wierzch ułóż nadzienie z gęstego dżemu.

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratką na nadzieniu.

Piecz ciasto w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy