Klasyczne soczyście z twarogiem to bardzo smaczne domowe wypieki. Soczyste w środku, delikatne i lekko chrupiące na zewnątrz. Przygotowane według klasycznej receptury soczyście z twarogiem przypadną do gustu każdemu, kto je spróbuje.
Składniki
- mąka - 300 g
- cukier puder - 100 g
- śmietana - 2 art. l
- twaróg - 300 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- masło - 100 g
- proszek do pieczenia ciasta - 10 g
- cukier - 150 g
- wanilina - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zacznijmy od zrobienia ciasta. W misce wymieszaj jedno jajko, cukier puder, roztopione masło, śmietanę, wanilinę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 20 minut.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj twaróg, białko jednego jajka i 100 g cukru.
Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego koła. W każdym z nich włóż trochę nadzienia i przykryj drugą połową ciasta.
Uformowane soczyście przełóż na blachę do pieczenia. Na wierzch posmaruj żółtkiem i wyślij do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 C. podczas serwowania pokrusz cukrem pudrem.