Tym razem ugotujemy naleśniki na suchej patelni i dodamy odpowiednią ilość oleju do ciasta wraz ze smażeniem. Ta technika pozwala przygotować smaczne i niskotłuszczowe danie. Jeśli chcesz, aby ciasto było jeszcze delikatniejsze, dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.
Składniki
- kalafior - 500 g
- zielony groszek - 200 g
- marchew (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń (Dowolna) – 10 g
- mąka - 1 szkło
- jaja kurze - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- Olej roślinny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na kwiatostany i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut.
W osobnym rondlu gotuj zielony groszek do miękkości.
Posiekaj warzywa i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Połącz kalafior, zielony groszek, smażoną cebulę z marchewką i zieleniną.
Rozgnieć za pomocą popychacza lub zmiel za pomocą blendera zanurzeniowego.
Dodaj jajka, mąkę, sól i mielony pieprz. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
Rozgrzej suchą patelnię, ułóż Wyspy ciasta i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.