pieczenie 01.03.2022

waniliowe naleśniki na mleku

25 min
4 porcje
Waniliowe naleśniki na mleku
kroshkakat, stock.adobe.com
0

Główną różnicą między naleśnikami a naleśnikami jest struktura ciasta i rozmiar. Zawsze są bardziej bujne, przewiewne i większe. Uwielbiam gotować naleśniki na małej patelni. Jeśli nie, wlej trochę ciasta na środek zwykłej patelni.

Składniki

  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mleko - 1 szkło
  • mąka - 220 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier puder - 2 art.
  • wanilina - na czubku noża
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 40 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jajka lekko ubij z cukrem pudrem i wanilią.

Wlej ciepłe mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj.

Rozgrzej olej na patelni, wlej trochę ciasta i smaż przez 3 minuty.

Delikatnie odwróć na drugą stronę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty. Powtórz z resztą ciasta, w razie potrzeby uzupełniając patelnię olejem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy