pieczenie 16.02.2022

naleśniki z ziołami na kefirze

25 min
4 porcje
Placki z ziołami na kefirze
valentinamaslova, stock.adobe.com
0

Często robię placki z różnymi dodatkami. Jest smaczniejszy, a jeśli są to owoce, warzywa lub warzywa, jest również zdrowszy. Tym razem proponuję zagnieść ciasto na kefir i użyć dowolnych zielonych warzyw jako dodatku.

Składniki

  • kefir (pogrubiony) – 200 ml
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 180 g
  • Zieleń (Dowolna) – 10 g
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • sól - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – 80 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj lub zmiel warzywa w blenderze.

Wymieszaj ciepły kefir i sodę.

Dodaj sól, jajko, zioła i mąkę. Mieszaj, aż będzie gładka.

Rozgrzej olej na patelni, łyżką małe placki i smaż na złoty kolor z obu stron.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy