Jeśli masz dość klasycznych zamkniętych ptysiów, proponuję zrobić takie małe bułki. Z delikatnym i pikantnym nadzieniem z dyni cynamonowej są szczególnie dobre. A tym bardziej, jeśli posyp je na końcu cukrem pudrem.
Składniki
- ciasto francuskie - 350 g
- Dynia - 180 g
- brązowy cukier - 40 g
- mielony cynamon - 1 art.
- przyprawy i przyprawy (goździki, wanilia, kardamon, imbir) – 1 łyżeczka
- masło - 30 g
- mleko - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj dynię i smaż na maśle do miękkości.
Dodaj cukier i przyprawy i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Rozwałkuj ciasto, ułóż nadzienie i zwiń w ciasną bułkę.
Pokrój bułkę w krążki, posmaruj mlekiem i piecz przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy