Ciasteczka z kawałkami jabłka są kruche i delikatne, lekko wilgotne w środku. Proponuję ugotować go na kefirze i nieco udoskonalić i uprościć tradycyjny szkocki przepis.
Składniki
- kefir - 150 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 80 g
- jabłka - 80 g
- mąka - 350 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- wanilina - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij kefir z jajkiem i cukrem, aż będzie gładki.
Dodaj olej i wymieszaj.
Wymieszaj wszystkie suche składniki, wyślij tam i wymieszaj ciasto.
Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, ponownie wymieszaj i uformuj ciasteczka.
Połóż na pergaminie i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy