Proste i szybkie chaczapuri dla wszystkich miłośników domowej kuchni gruzińskiej. Jeśli chcesz, możesz łatwo obejść się nawet bez piekarnika! Tym razem proponuję ugotować je na patelni z nadzieniem z sera i zielonej cebuli.
Składniki
do testu:
- mąka - 3 szklanki
- kefir - 1 szkło
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
do nadzienia:
- szczypiorek - 1 pęczek
- Zieleń - 1 pęczek
- bryndza - 350 g
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj jajko, kefir, masło, sól, cukier i sodę.
Dodaj przesianą mąkę do ciasta i ugniataj.
Zetrzyj ser i wymieszaj z posiekaną zieloną cebulą, ziołami i przyprawami.
Ciasto podzielić na części, rozwałkować na tortille i ułożyć na każdym nadzieniu.
Złóż tortille w torebkę i ponownie rozwałkuj.
Usmaż chaczapuri z obu stron pod przykryciem na suchej patelni, aż się zarumieni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy